Najava akcije: Poskidajmo zastave sramote!

U dane 02.09. i 03. 09., na lokalitetu između Semizovca i Srednjeg, biće održana akcija „Poskidajmo zastave sramote“ u organizaciji Udruženja građana „Bistro!“ iz Sarajeva.

Akcija se realizuje u saradnji sa SOS-Dječija sela BiH i članovima Sportsko ribolovnih društava „Vogošća“,  „Sarajevo 1906“ i „Novi Grad“.

Akcija podrazumjeva skidanje PVC kesa sa priobalnog rastinja, te uklanjanje otpada iz rijeke Ljubine, a po završetku akcije i poribljavanje rijeke autohtonom potočnom pastrmkom.

Značaj ovakve akcije je prepoznalo i ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, te je istu finansijsku podržalo.

Mercator BH  kao ekološki orijentirano preduzeće se također pridružilo ovoj akciji jer na taj  način želi  doprinjeti podsticaju i razvoju ekološke svijesti bh. građana.

Poštujući korporativne vrijednosti, Mercator BH  je svjestan vezanosti za okruženje što samo povećava društvenu odgovornost kompanije i brigu za budućnost. Zbog toga Mercator kontinuirano investira u programe kojima bi zaštitio okolinu u kojoj posluje.

Od više pozvanih zvaničnika da uveličaju akciju,  potvrdno su odgovorili načelnik opštine Vogošća, gosp. Edin Smajić, koji je za realizaciju akcije organizovao i ekipu civilne zaštite opštine, te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. Željko Komšić koji u svom odgovoru piše:

“Prije svega želim da Vam se zahvalim na upućenom pozivu za sudjelovanje u akciji “Poskidajmo zastave sramote”, koju toplo pozdravljam budući da je riječ o značajnom koraku za očuvanje prirodnog bogatstva.
U odnosu na druge, naša zemlja raspolaže neprocjenjivom blagom čiste vode za piće, ali nažalost, pojedinci još uvijek nemaju razvijenu svijest o posljedicama svojih postupaka kojima ne samo da privremeno zagađuju okolinu, već utiču i na budućnost očuvanja životne sredine i kvaliteta života.
Stoga, iskreno podržavam Vašu akciju u nastojanju da se na ovaj način ukaže na postojanje problema zagađenja voda u Bosni i Hercegovini i nadam se da ću biti u mogućnosti da zajedno sa svojim saradnicima učestvujem u istoj.”

Akcija će se provesti u petak 02.09. od 14:00 do 20:00  i u subotu 03.09. od 08:00h do 12:00h.

U subotu u 12:00 sati će biti organizovan doček gostiju i druženje svih učesnika sa gostima, te i razogovori o problemima na terenu s kojima se susreću ribolovci.

„Pozivamo sve ribolovce i sve ljubitelje prirode da se pridruže akciji u subotu 03.09., da tim malim korakom animiramo javnost i druga Udruženja sa ekološkim predznakom i odredimo jedan dan u godini kada ćemo svi izaći na rijeke i jezera te očistiti priobalno rastinje od PVC kesa, nadajući se potpunom ukidanju istih.
Dan kada ćemo poskidati te “zastave sramote”…zastave NAŠE sramote!“,
poručuje predsjednik U.G. „Bistro!“,gosp. Adnan Osmanagić

predsjednistvo077OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komentari

komentara

Advertisement

No comments yet.

Leave a Comment