FOTO: Čišćenje starog toka rijeke Bosne

Danas su članovi U.S.R. “Sarajevo 1906″ izvršili čišćenje obale i same vode meandera – starog toka rijeke Bosne, na kojoj članovi ovog Udruženja planiraju napraviti ribarsku oazu “Lađenicu” – ribolovnu i takmičarsku stazu.
Akciji su se priklučili i članovi Udruženja “Bistro!”, Bosna i Hercegovina.
Meander se nalazi uz obilaznicu koja je u izgradnju u Dobroševićima, te su je do ove godine, kad je nasuta prepreka na prilaznom putu, lokalni neodgovorni mještani, a i neodgovorni privredni subjekti poput neke od lokalnih štamparija, koristili kao deponiju smeća, šuta, ali i opasnih materija poput olovnih boja iz pomenute štamparije.
Slike o stanju meandra do ove godine možete pogledati na ovom linku .
Nakon pomoći KJKP Rad i čišćenja smeća koje su nabacali lokani stanovnici, te nakon nasipanja zemlje kao prepreke na pristupnom putu, prestalo je onečišćenje meandra.
Ova akcija je pripremanje za proljeće – da se vidi i procijeni najbolji i najefikasniji način
kako prikupiti smeće iz vode i kako prokrčiti staze kroz rastinje uz obalu.
Dvadesetak učesnika akcije je izvuklo mnogo smeća – najviše plastičnih flaša i plastične izloacije od ptt kablova.Ovo je tek početak uređenja, i ako ništa, danas je zaključeno da nam predstoji jako mnogo posla.
A zaključeno je i da ćemo taj posao završiti do kraja.

DSC01921 DSC01919 DSC01910
DSC01905 DSC01901 DSC01887