Kome nije u interesu da se donese kvalitetan Zakon o slatkovodnom ribarstvu?

Povodom aktivnosti oko usvajanja Zakona o slatkovodnom ribarstvu koje su trenutno u toku,  U.G. Bistro! ima potrebu da obraćanjem u nastavku javnost upozna sa svim do sada poduzetim radnjama:

Razvoj aktivnosti koje se poduzimaju oko usvajanja novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu u posljednjih nekoliko sedmica,  članove i simpatizere U.G. Bistro! navode na sumnju u iskrenost namjera Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da se donese kvalitetan zakon koji bi spriječio dalju devastaciju voda u Bosni i Hercegovini, jasno definisao nadležnosti i obaveze ministarstava, obaveze korisnika ribolovnog prava, te uveo sankcije i do deset puta veće o dosadašnjih koje bi djelovale i preventivno.

Mislimo da bi bilo svrsishodno i korektno da se u izradu Nacrta prijedloga novog zakona uključe i oni koji plaćaju koncesije – udruženja ribolovaca, korisnici ribolovnog prava, što nije slučaj. S obzirom da je članom 10. Nacrta definisana „Interesna skupina“, a da su gore navedeni subjekti  isključeni iz ovog procesa, stiče se utisak da je osnovni ciljj i namjera  predlagača da se uhljebljavanje i naplaćivanje masnih honorara „ Interesnoj skupini iz člana 10.“ i zakonski legalizuje.

U prilog tome ide i činjenica da je osim  jasno definisanog člana 10. i načina oformljavanja novih tijela i zavoda mnogo toga je ostalo nedorečeno i nejasno.

Istina, Ministarstvo je Nacrt proslijedilo na adresu Sportsko-ribolovnog saveza (SRS) FBiH 20. februara. Oni su ga proslijedili svim Udruženjima na doradu, a putem medija upućeno je saopštenje i molba udruženjima i ribolovcima da svoje prijedloge dostave  do 20. marta.

Međutim, 4. marta smo dobili informaciju da je za 7. mart zakazana „javna rasprava“ koja je bila  „pozivna“, što opet cijeli proces dovodi u sumnju jer bi  javna rasprava po pravilu trebala biti

javnog karaktera u kojoj mogu učestvovati svi zainteresovani, a ne samo podobni koji su selektivno  pozvani.

Na toj raspravi, koja je naknadno definisana i nazvana „Stručna rasprava“, učestvovao  je predstavnik SRS FBiH i dogovoreno je da se ispoštuje rok koji je određen kako bi udruženja mogla poslati svoja mišljenja – 20. mart.

Međutim, ovaj rok je 12.03. ponovo pomjeren te je kao krajnji rok za dostavu informacija definisan 15.03.!?

Zašto?

Pitamo se kome je u interesu da ribolovačka udruženja, korisnike ribolovnog prava, dakle one koji najviše čuvaju vode i riblji fond spriječi u davanju mišljenja, sugestija i prijedloga?

Napominjemo da je jedan od prijedloga ribolovaca i rigoroznije kažnjavanje krivolova – po našem prijedlogu predviđene kazne su do 15 puta veće nego u starom i 6 puta veće nego što je predviđeno je u Nacrtu anonimnog predlagača.

„Naš osnovni cilj je da se vode i riblji fond podjednako zaštite od svih devastacija, zagađenja i krivolova, kao i to da se ova oblast uredi sistemski kroz zakonodavstvo na način koji će onemogućiti  sticanje finansijske koristi pojedincima  kroz bespravno iskorištivanje prirodnih resursa.

Nažalost, mi nismo toliko moćni da ih zaštitimo i od zakulisnih radnji koje su očite, a koje će nastaviti i dalje stimulisati krivolov i „gledati kroz prste“ zagađivačima ukoliko se ne donese dobar i kvalitetan zakon.

Ili mi nismo upoznati da će pasti federalna vlada ako nam se ostavi prvobitni rok do 20.03. U tom slučaju se izvinjavamo ministru i interesnoj skupini iz člana 10. na insistiranju da i mi kažemo nešto po pitanju pomenutog zakona.“

 

 

Komentari

komentara

Advertisement

No comments yet.

Leave a Comment