Realizovani projekti

Škola ribolova i zaštite okoline za mlade

Ova škola je prvi projekat realizovan u saradnji sa SOS – dječija sela BiH i USR „Glavatica“ iz Jablanice, gdje su članovi našeg Udruženja održali djeci – štićenicima SOS – dječija sela BiH i mladim članovima USR „Glavatica“ iz Jablanice teoretski dio nastave o zaštiti okoline, ihtiologiji i ribolovu, objasnili i pokazali praktični dio rukovanja priborom – osnovne tehnike, te pristupili ribolovu na obali Jablaničkog jezera, gdje je u cijelodnevnom programu i održana ova škola.

Aktivnosti o školi ribolova su objavljenje u Dnevnom avazu, u emisiji BISTRO BIH NTV Hayat kao prilog, na www.sutra.ba , www.bistrobih.ba i na www.udruzenje.bistrobih.ba

Projekat je realizovan našim sredstvima.

——————————————————————————————————————————————

Memorijalni KUP u lovu šarana i amura „Siegfrid Stabhuber – Austrijanac 2010.“

Ovaj memorijalni KUP je održan u sjećanje na našeg prijatelja Siegija, austrijanca, bosanskog zeta, koji je promovisao naše vode, posebno jezero Smoluća koje je, zahvaljujući ekipi ribolovaca koji dolaze u ribolov na to jezero, još uvijek jedna od rijetkih oaza – nezagađena, neurbanizovana, bogata ribom i u ambijentu koji daje utisak da ste u nekoj divljini, na ne na 4 kilometra od Lukavca.

Na takmičenju je nastupilo oko 30 ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine, a tokom takmičenja, koje je trajalo tri dana, prodefilovalo je još toliko gostiju.
O ovom takmičenju, vijest je takođe bila u svim pomenutim medijima, osim što je takmičenje emitovano na NTV Hayat kao cijela, polusatna emisija.

Takmičenje je realizovano našim sredstvima.

——————————————————————————————————————————————

• Zatvaranje sezone ribolova „Jesenja Smolućijada 2010.“

Takmičenje u lovu šarana i amura kojim se obilježava zatvaranje sezone ribolova na jezeru Smoluća.

Kao i na prethodnom takmičenju, nastupio je isti broj ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine, te gosti iz Srbije.

I o ovom događaju, vijest je bila u svim pobrojanim medijima, a takmičenje je opet prikazano kao polusatna emisija na NTV Hayat.

Takmičenje je organizovano i realizovano sredstvima udruženja.

——————————————————————————————————————————————

• Takmičenje u lovu  šarana i amura „Proljetna Smolućijada  2011.“

Takmičenje je održano od 01.-03. 04. 2011. godine.

Na takmičenju je nastupilo 11 ekipa sa 40 takmičara iz Hrvatske, Srbije, Engleske i Bosne i Hercegovine.

Izvještaji sa takmičenja su izašli u printanim medijima te na internetskim portalima.

Takmičenje je organizovano i provedeno sredstvima Udruženja.

 ——————————————————————————————————————————————

• Opremanje ribočuvara Nermina Salihamidžića – None iz USR „Glavatica“ Jablanica

Oprema za ribočuvara (zimska maskirna jakna i pantalone, zimske vodonepropusne čizme, neoprenske rukavice)  je kupljena sredstvima naših članova i dostavljena mu je 11.04.2011. godine.

Svrha je podrška uspješnom ribočuvaru koji je do sada pronašao stotine mreža, spasio stotine kilograma ribe iz istih, a ujedno i pokušaj animiranja ribočuvara drugih udruzenja na isti angažman koji bi takođe bio nagrađen.

……………………..

——————————————————————————————————————————————

• Takmičenje u lovu smuđa na jezeru Smoluća „Smuđijada 2011.“

Takmičenje je održano 15.05.2011. godine.Na takmičenju je nastupilo oko 50 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Takmičenje je popraćeno u specijaliziranim ribolovačkim časopisima u Srbiji i na specijaliziranim web portalima.

Takmičenje je organizovano i realizovano sredstvima udruženja.

——————————————————————————————————————————————

• Prezentacija ribarske oaze „Lađenica“

Nosioci ovog projekta su članovi USR „Sarajevo“ 1906, a naše Udruženje, u svojim mogućnostima, pomaže na prezentaciji ovog projekta, kako obavještavanjem medija i pomocijom projekta kroz ribolovački web portal www.bistrobih.ba koji sa dnevnih između 1000 do 1300 posjeta važi za najbolji portal o ribolovu na prostoru Bosne i Hercegovine, pa i cijelog Balkana.

Članovi našeg Udruženja su uzeli aktivno učešće u prezentaciji projekta na okruglom stolu organizovanom u prostorijama USR „Sarajevo 1906“, te na podjeli letaka u prostorijama Merkator centra, gdje su glavnu ulogu odigrali naši mali članovi–štićenici SOS-dječija sela BiH

——————————————————————————————————————————————

• Škola naprednih tehnika ribolova za starije

Zahvaljujući donaciji naših članova iz inostranstva u vidu 9 kompleta za mušičarenje (štap-rola-šnjura) i 6 kompleta alata za vezanje mušica, realizovali smo školu mušičarenja za starije ribolovce.Prvi dio je bio pokazna vježba prezentacije mamaca „Fly Fishing“ tehnikom koja je održana 23.04.2011. godine na rijeci Miljacki, a gdje je prezentaciju održao Mensur Jahjefendić, prvi certificirani EFFA instruktor u Bosni i Hercegovini.

Naglašavamo da je honorar za takve instruktore za naše prilike više nego velik, a gosp. Jahjefendić je za naše polaznike održao besplatnu prezentaciju.

Drugi dio je bio teoretska nastava o priboru, mušicama i pravljenju mušica koje smo realizovali u saradnji sa članovima  FF Cluba „Cach &Release“ iz Sarajeva.

Treća faza je bio odlazak na vodu – primjena naučenog .Za to je odabrana rijeka Krivaja, gdje su polaznici, uz savjete starijih i skusnijih kolega, imali predivan dan pecajući na novi način.

Ovo je prva škola mušičarenja u Sarajevu i prva u Bosni i Hercegovini na kojoj je instruktor bio certificirani EFFA instruktor.

Najava škole, te izvještaj sa pokazne vježbe je bio u printanim i elektronskim medijima (Dnevni avaz, SAN, mnoštvo web portala, prilog u emisiji „Bistro BiH“ NTV Hayat, BHT radio…)
Škola je, uz donaciju naših članova, realizovana sredstvima udruženja.

——————————————————————————————————————————————

• „Poskidajmo zastave sramote“ – akcija čišćenja vodotokova (skidanje plastičnih kesa sa grana uz vodotokove, te skupljanje ostalog otpada)

Ovim projektom smo aplicirali prema Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša gdje su nam odobrene tražena sredstva za realizaciju ovog projekta.
Učešće u realizaciji akcije su uzeli i članovi SRD „Vogošća“, USR „Sarajevo 1906“, SRD „Novi grad“, U.G. „Tempo“.
Kao vodotok koji je prikladan za održavanje ove akcije odabrana  je rijeka Ljubina na relaciji Srednje – Semizovac.Akcija je održana 02. I 03. 09. 2011. godine.

Učestvovalo je oko 70 članova ovih udruženja gdje smo očistili između 4 i 5 kilometara toka rijeke Ljubine, te prikupili preko 200 vreća i veću količinu kabastog otpada iz rijeke.

Nakon završetka akcije, upriličeno je druženje svih učesnika, a gosti na druženju su bili i načelnik opštine Vogošća, gosp. Edin Smajić i predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, gosp. Željko Komšić.

Tada je izvršeno i poribljavanje rijeke Ljubine sa oko 150 kilograma potočne pastrmke.

Kao sponzore, u realizaciji ovog projekta smo imali „Merkator BH“ i „Sarajevski kiseljak d.d.“

Akcija je medijski jako dobro ispraćena, te smo, osim priloga u dnevnicima i vijestima, o akciji imali priloge i u većini emisija ekološke orjentacije, gostovanja na TV Vogošća, BH radiju 1, jako mnogo intervjua za TV i radijske kuće, svi printani mediji su imali najave i izvještaje sa akcije, te jako veliki broj web portala.

——————————————————————————————————————————————

• Memorijalni kup „Siegfrid Stabhuber – Austrijanac 2011.“

Tradicionalno takmičenje u lovu šarana i amura koje smo prošle godine organizovali prvi put.

Zbog velikog interesovanja ekipa za ovo takmičenje, kup je ove godine bio pozivnog karaktera, a zbog ograničenog broja učesnika.

Nastupilo je 12 ekipa sa oko 30-tak takmičara.Takmičenje je održano  od 09. Do  11. Septembra 2011. godine.

Kup je u pomen našeg prijatelja Siegrida Stabhubera – Austrijanca, koji je preminuo 2010. godine,  bosanskog zeta koji je volio i promovisao jezero Smoluća i Bosnu i Hercegovinu.

——————————————————————————————————————————————

• Zatvaranje ribolovne sezone „Jesenja Smolućijada 2011.“

Svake godine, naše Udruženje je organizator takmičenja kojim se obilježavaju otvaranje i zatvaranje ribolovne sezone na jezeru Smoluća.

Ove godine je na „Jesenjoj Smolućijadi“  nastupilo 10 ekipa sa 25 takmičara.

Takmičenje je održano od 21.10. do 23.10. 2011. godine.

——————————————————————————————————————————————

 

Povodom 22. marta: Udruženje „Bistro!“ obilježilo Svjetski dan voda

U subotu, 24. marta, članovi Udruženja „Bistro!“ iz Sarajeva su radnom akcijom obilježili 22. mart, Svjetski dan voda.

Dvadesetak članova je očistilo smeće na obali Faikove bare u Dobroševićima, na kojoj se, po lijepom vremenu,  iskupilo i desetak drugih ribolovaca.

„Neki od ribolovaca su nas posmatrali kao da smo s druge planete, neki su nam uputili riječi podrške, a neki su se i priključili čisteći makar smeće koje se nalazi oko njih.Naš cilj su „drugi“ i „treći“, da njih animiramo i iniciramo da se uključuju u slične akcije, jer  ovi prvi su nepopravljivi i ponašaju se upravo kao da su oni s druge planete, kao da ovo nije njihova planeta“, izjavio je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja „Bistro!“ iz Sarajeva.

——————————————————————————————————————————————

Proljetna Smolućijada 2012. – Otvaranje sezone u lovu šarana i amura

Od 13. do 15. aprila, na jezeru Smoluća, održano je tradicionalno takmičenje u lovu šarana i amura “Proljetna Smolućijada 2012.”.Ovim takmičenjem-druženjem se obilježava početak sezone ribolova na jezeru.

Na takmičenju je učestvovalo 11 ekipa i to:

CT “Šaran-Nijemci” (Boris Pandža, Darijan Grbavac i Željko Sibalić), CT “KiM” (Sarajlić Mustafa i Mulahalilović Kemal), CT “Liman-Salki” (Hasanbašić Suad, Hasičević Amir i Hasanbašić Sead), CT “Crazy Carp” (Zlatan Ganić i Selmir Mešković), CT “Đinđirinđi” (Jasmin Mulahasanović i Mirza Dedić), CT “Živinice” (Kakeš Ernad i Kudumović Adnan), CT “TNT” (Dalmir Fazlović i Bekim Tubić), CT “CSI” (Rizvić Adnan i Smajlović Salko), CT “Nuri” (Imeroski Nurudin i Husaković Enver), CT “Elementbaits” (Almir Prašljivić) i CT “Brana” Lukavac (Mujić Zijad i Kambić Almir).

——————————————————————————————————————————————

“Let's do it BiH” – Akcija čišćenja starog korita rijeke Bosne

U sklopu akcije “Let's do it – očistimo zemlju u jednom danu”, na inicijativu našeg Udruženja, sarajevski ribolovci su očistili nekoliko divljih deponija na meanderu (starom koritu rijeke Bosne) u Dobroševićima i sav sitni otpad sa obale. Također, prosječeno je i očišćeno šiblje i rastinje na dužini od oko 200 metara obale meandera, čime su se stekli uslovi za naredne akcije na uređenju ove buduće ribarske oaze i takmičerske staze koja je projekat USR “Sarajevo 1906” iz Sarajeva, a od interesa svim sarajevskim ribolovcima.

Akciji se odazvalo oko 30 članova USR “Sarajevo 1906”, USR “Novi Grad”, URVI “Novi Grad”, SRD “Vogošća” i Udruženja “Bistro!”, BiH.

Od koordinatora iz opštine Novi Grad, pomoćnice načelnika g-đe. Hazime Pecirep  i pomoćnika Sakiba Džihanića upućene su nam pohvale za urađeni posao i konstatovali su da smo bili najagilniji na području opštine.

Ova akcija je nastavak aktivnosti ribolovaca na realizaciji projekta “Ribarska oaza Lađenica” Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906”, koju smo danas imali priliku predstaviti i pomoćnicima načelnika općine Novi Grad.

Iznenađeni zatečenim na terenu, mogućnostima i potencijalom meandera, isti su iskazali želju da budu informisani o našim narednim aktivnostima i obećali su pomoći koliko to bude u njihovoj moći.

——————————————————————————————————————————————

Korisnici ribolovnog prava na Ribolovnom području 6.

potpisivanje-ugovoraZaprimanjem ‘Odluke o ustupanju ribolovnog prava’  u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, dana 12. februara 2013. godine, udruženje „Bistro!“ je postalo korisnikom ribolovnog prava na Ribolovnom području 6. na period od 10 godina.

Ribolovno područje VI obuhvata vode koje se nalaze na teritoriji opštine Ilijaš, a to su:

1. Rijeka Bosna od gornjeg mosta u Malešićima do granice općine u selu Vratnica (granica sa Ze-Do kantonom)
2. Rijeka Misoča od sela Karačići do Mahmutovića rijeke i od Ilijaškog potoka do ušća u rijeku Bosnu
3. Rijeka Ljubina od izvora ispod Gajeva do granice sa opštinom Vogošća u Ljubinu kod raskrsnice sela Korita
4. Rijeka Rača od sela Šiča do ušća u rijeku Ljubinu kod Srednjeg
5. Rijeka Stavnja od sela Podžupča do ušća u rijeku Bosnu
6. Bijambarski potok od sela Hadžića do Bijambarske pećine
7. Potok Zenik od izvora do ušća u rijeku Misoču
8. Potok Gnionica od sela Popovića do ušća u rijeku Bosnu
9. Biočki potok od Gornje Bioče do ušća u rijeku Bosnu
10. Potok Blatnica od mosta u Podlipniku do entitetske granice
11. Jezero Starača u selu Ćifluk MZ Ljubnići, staro korito rijeke Bosne
12. Vještačko jezero u Gornjoj Luci

Krajem januara 2013. godine, Udruženje “Bistro!” je postalo i članicom Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

——————————————————————————————————————————————

Otvaranje ribolovne sezone i aktivnosti na čišćenju vodotokova Ribolovnog područja 6.

otvaranje-sezone-tabla-jezero-staracaDana 01. marta smo imali zvanično otvaranje ribolovne sezone na jezeru Starača u Ilijašu gdje smo, osim druženja sa članovima ostalih ribolovnih udruženja imali i malu akciju čišćenja ambalažnog otpada i čišćenja prilaza vodi.

To je bila prva akcija u nizu koje se idržavaju svakog vikenda, a jedna od značajnijih je i akcija koju smo organizovali sa našim malim partnerima iz SOS Dječija sela BiH, a čime je započela saradnja na realizaciji projekta „Eko kamp jezero Starača“ koja je okrunjena potpisivanjem Protokola o saradnji između našeg Udruženja i SOS Kinderdorf Internacional.

Osim čišćenja, u toku mjeseca aprila smo posadili oko 200 sadnica smrče i bora.

TV SA Ribolov – Emisija o otvaranju sezone na jezeru Starača

——————————————————————————————————————————————

Održano prvo takmičenje na jezeru Starača

Prvo-takmicenje-na-jezeru-staraca-usr-sarajevo-1906Već prije smo nekoliko puta pominjali da su planovi našeg Udruženja da od jezera Starača, osim ribolovne vode bogate ribom za bavljenje rekreativnom ribolovom, napravimo i kvalitetnu takmičarsku stazu, a koju bi mogle koristiti i invalidne osobe.

21. aprila, na jezeru je i održano prvo takmičenje – kolege iz USR “Sarajevo 1906” su na jezeru održalo drugo kolo svog udruženjskog takmičenja, a što je bio test i samom jezeru – koliko će isto svojom ihtiopopulacijom biti atraktivno za takmičarski ribolov.

I, po riječima iskusnih takmičara i reprezentativaca BiH, gdje je njih 9 za tri sata ribolova ulovilo preko 13 kilograma karasa, linjaka i klijena, jezero Starača ima potencijal, a uz dodatna poribljavanja i kvalitetno uređene pozicije, budućnost Starače kao kvalitetne takmičarske staze nije upitna.

——————————————————————————————————————————————

“Let's do it” i na jezeru Starača u Ilijašu

let's-do-it-jezero-staracaU subotu 18. maja, u sklopu akcije “Let's do it”, s kolegama iz USR “Sarajevo 1906” su nastavljeni radove na čišćenju i uređenju jezera Starača u Ilijašu.

Tom prilikom, koristeći čamce, izvađen je sav ambalažni otpad iz jezera i uklonjeno nekoliko manjih deponija smeća na obali jezera.

Prikupljeno je tridesetak vreća smeća.

Na žalost, uprokos pozivima putem medija, izostala je podrška ostalih sarajevskih i ilijaških ribolovaca.

——————————————————————————————————————————————

Kantonalno takmičenje osoba sa invaliditetom u sportskom ribolovu

kantonalno-takmicenje-osoba-sa-invaliditetom-2013-jezero-staracaU organizaciji Saveza udruženja za sport i rekreaciju Kantona Sarajevo i Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, na jezeru Starača u Ilijašu, jučer je održano kantonalno prvenstvo invalidnih osoba u sportskom ribolovu u disciplini “lov ribe udicom na plovak”.

Na takmičenju je nastupilo 6 ekipa i 24 pojedinca. Sudija na takmičenju je bio Pešto Mugdim na čije suđenje nije bilo primjedbi.

Takmičenje je bilo izbornog karaktera za sastav kantonalne reprezentacije koja će nastupiti na državnom prvenstvu u Bosanskoj Krupi 01. i 02. juna ove godine.

——————————————————————————————————————————————

Održano prvenstvo RVI Kantona Sarajevo u ribolovu

Sa-takmicenja-RVI-Kantona-Sarajevo-u-sportskom-ribolovu-u-Ilijasu-Foto-I.-BAJROVICU organizaciji Saveza RVI Kantona Sarajevo i Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, na jezeru Starača kod Ilijaša,  u subotu 8. juna je održano 7. ekipno i pojedinačno prvenstvo RVI Kantona Sarajevo u lovu ribe udicim na  plovak.

Učestvovalo je šest ekipa, a poslije trosatnog takmičenja i vaganja ulovljene ribe, proglašene su najbolje ekipe i pojedinci.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Udruženja RVI Vogošća.  Drugo mjesto zauzela je ekipa Udruženja RVI Stari Grad, treće Udruženje RVI Hadžići, a zatim slijede: Udruženje RVI Novi Grad, Udruženje RVI Ilidža i Udruženje RVI Centar.

U pojedinačnom plasmanu za prvenstvo RVI BiH, plasirali su se: Hasan Dolovac, Fikret Halilović, Aldin Omerović, Elvedin Hodžić i Suad Katica.

——————————————————————————————————————————————

Analiza ribe iz jezera Modrac na teške metale

 U decembru mjesecu 2012. Godine, naše Udruženje je sopstvenim sredstvima izvršilo analizu ribe iz jezera Modrac na teške metale, a na inicijativu naših prijatelja – ribolovaca sa područja Tuzlanskog Kantona.

Naime, i pored nekoliko pomora ribe u jezeru Modrac, nikada niko nije uradio kvalitetnu analizu, ili nije htio saopštiti rezultate iste.

Analiza je urađena u laboratoriji Rudarsko građevinsko geološkog fakulteta u Tuzli i nalaz je pokazao sljedeće koncentracije teških metala u uzorkovanom mišićnom tkivu ribe som teške oko 3 kg.

Nakon dopisa upućenog Agenciji za sigurnost hrane BiH, dobili smo sljedeći odgovor:

Te smo o tome obavjestili medije:

Riba iz jezera Modrac kontaminirana teškim metalima

Članovi U.G.“Bistro!“ sa područja Tuzlanskog kantona su inicirali akciju kontrole ispravnosti ribe iz jezera Modrac za ljudsku ishranu, a na osnovu indicija da je ista kontaminirana teškim metalima.
Analiza je urađena u laboratoriji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a rezultati su poražavajući.

U poređenju s Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama kontaminata u hrani objavljenom u Službenom glasniku BiH broj 39/09 i dobijenim vrijednostima, vrijednosti za olovo i kadmij su dva i po do tri puta veće od maksimalno dozvoljenih.

Maksimalna dozvoljena vrijednost olova u mišićnom tkivu ribe je 0.30 mg/kg dok je analizom otkrivena količina od 1.107 mg/kg. Isto tako, maksimalna dozvoljena vrijednost kadmija u mišićnom tkivu ribe je 0,05 mg/kg, dok je analizom pronađeno 0,128 mg/kg.

“Nakon dopisa Agenciji za sigurnost hrane BiH, dobili smo odgovor da su vrijednosti olova i kadmija iznad maksimalno dozvoljenih i preporuku o prijavi onih koji stavljaju takve ribe u promet nadležnim inspekcijama.

Svi ribolovci u BiH znaju da je krivolov uništio jezero Modarc i da se isti odvija naočigled službi nadležnih za njegovo spriječavanje i Udruženja koja gazduju tim vodnim područjem.

Tako ulovljena riba najčešće završava na trpezama restorana i na pijacama ne samo Tuzlanskog kantona i to nije nepoznanica ni inspekcijskim organima koji ne znaju ili neće da znaju da ne postoji ribogojilište smuđa ili soma koji je na jelovnicima svih restorana u širem reonu oko jezera Modrac.

Mi se samo pitamo jesmo li mi ti koji moramo raditi ove analize i ukazivati na sistemsko trovanje građana prešućivanjem istine. Je li bitnije dobiti pare od ribolovaca za dozvole, i dozvoliti da konzumacijom ribe ugrožavaju i svoje živote i živote svoje porodice?”, poručuju iz Udruženja “Bistro!”

Također, članovima udruženja “Bistro!” je neshvatljivo kako se neko odluči kupiti ribu izloženu na pijacama u nehigijenskim uslovima, i pitaju se gdje su sanitarne inspekcije da spriječe takvu prodaju ili tržišne da ispitaju porijeklo te ribe!?

Trovanja teškim metalima može prouzrokovati teške i trajne posljedice po zdravlje.

Tako je prvi znak trovanja kadmijem povišen pritisak, no kada količina pređe određenu granicu, pritisak bude u granicama normale, ali se teško oštećuju bubrezi i jetra.

Olovo se akumulira u organizmu, najviše u kostima gdje ostaje cijeli život. Kada se olovo jednom unese u organizam, više se praktično ne može odstraniti. Trovanje olovom posebno je opasno za djecu do šest godina jer se njihov živčani sustav još uvijek razvija.

Neki simptomi trovanjem olovom kod djece su: bolovi u trbuhu, agresivnost, anemija, poremećaj koncentracije, zatvor, umor, glavobolje, razdražljivost, zaostajanje u razvoju, gubitak apetita, manjak energije, usporeni rast.

I odrasli se mogu otrovati olovom. Simptomi trovanja su poremećaj nervnog sistema, bolovi u mišićima i zglobovima ili problemi s pamćenjem i koncentracijom.

“Restorani iz regije koji u svojoj ponudi imaju ribu iz jezera Modrac (koju nije moguće nabaviti iz ribogojilišta već isključivo od krivolovaca) direktni su sudionici u zločinu trovanja ljudi. Jer šta je to drugo nego zločin.

Napominjemo da je anaiza urađeno na relativno mladoj ribi čija, a koncentracija teških metala se sa starošću riba povećava. I poručujemo da cijene analize nisu visoke, da se za cijenu jedne dozvole koja se naplati od ribolovaca može provjeriti kontaminiranost ribe, a ne da se isti truju prešućivanjem istine i plasiranjem informacija o „skupim testiranjima na teške metale“.

Ostaje nam da se pozovemo na savjest onih koji puštaju u promet ribu ovakve “kvalitete” jer očigledno oni koji imaju mehanizme da to spriječe ne žele to da učine.
Dozovimo se već jednom pameti i ostavimo po strani sitne interese jer zdravlje naše djece i nas samih je u pitanju.”, poručuju iz Udruženja “Bistro!”

No, na naše iznenađenje, skoro svi mediji i novinari koji su se bavili ovom temom, a koji su sa područja Tuzlanskog kantona su se dali u pobijanje stručnog nalaza i mišljenja Agencije za sigurnost hrane BiH bez kontaktiranja nas kao inicijatora ove analize.

Nazivali su nas i lažovima, nepostojećim, i ispraznim pričama pokušavali minimizirati i oboriti činjenice.

A u jednom od tih naručenih i sramotnih, nazovi, novinarskih izvještaja se otkrio i stvarni razlog „uzbune“ i takve reakcije – voda iz jezera Modrac se koristi i za piće u Tuzli i većini okolnih mjesta.

I pored naših poziva da nadležne institucije naprave ponovnu i sveobuhvatniju analizu ribe, ali i ostale flore i faune jezera Modrac na kontaminaciju teškim metalima, niko je do sada nije uradio i nema naznaka da će ista biti urađena od nadležnih institucija.

Zbog toga, mi smo odlučili i u narednom periodu vršiti slične analize – ponovo iz jezera Modrac, ali i ostalih vodotokova u Bosni i Hercegovini, obraćajući posebnu pažnju na vodotokove za koje je „javna tajna“ da se u njih ispuštaju tehnološke otpadne vode koje u sebi sadrža opasne materije.

Emisija “Ekologika” emitovana na BHT 1 u kojoj se razgovaralo i o ovoj temi

Četiri priloga četiri TV kuće o nalazu analize ribe iz jezera Modrac koji je pokazao da je riba kontaminirana teškim metalima. Od klasičnog novinarskog izvještaja, preko bezobraznog pokušaja pobijanja nalaza praznim pričama, suzdržanog izvještaja, ali opet sa dozom straha, do profesionalnog priloga potkrijepljenog dokumentima i sa relevantnim sagovornicima.

——————————————————————————————————————————————

Obilježavanje Dana Dunava

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine organiziralo je 28. juna 2013. godine  na Vrelu Bosne proslavu povodom obilježavanja “Dana Dunava” pod nazivom “Aktiviraj se za rijeke”.

Učešće u obilježavanju ovog dana je uzelo i naše Udruženje kroz prezentaciju dosadašnjih realizovanih i planiranih aktivnosti, te slikovni prikaz problema sa kojima se susrećemo.

“Dan Dunava” je zajednička aktivnost podunavskih zemalja i proslavlja se u 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

——————————————————————————————————————————————

Realizacija prve faze revitalizacije jezera Starača i uređenja ribolovno-takmičarske staze

Dana 11. septembra je u prostorijama Ambasade Savezne republike Njemačke u BiH potpisan Ugovor kojim je naše Udruženje  dobilo finansijsku pomoć za uređenje osnovne infrastrukture na jezeru Starača u Ilijašu.

Iznos koji Ambasada SR Njemačke stavila na raspolaganje Udruženju je 6.000 KM, a sredstva su utrošena za uređenje prilaza jezeru, uređenje ribolovno-takmičarske staze, te izgradnju ekološke septičke jame i sanitarnog čvora.

Radovi su izvršeni tokom mjeseca oktobra a u toku radova smo dobili informaciju da smo od NATO-a u Bosni i Hercegovini dobili donaciju – sanitarni kontejner koji će biti instaliran na jezeru umjesto predviđenog drvenog sanitarnog čvora.

——————————————————————————————————————————————

‘Let's do it – milion sadnica za 1 dan’

Ograničeni područjem djelovanja i trenutnim aktivnostima, nismo mogli učestvovati u akciji na zajedničkoj lokaciji za cijeli Kanton Sarajevo.

Srećom, naišli na razumjevanje organizatora Udruženja “Ruke” iz Sarajeva koji su nam obezbjedili potrebnu količinu sadnica za područje oko jezera Starača u Ilijašu.

27. oktobra smo na platou iznad jezera i uz jezero posadili oko 100 sadnica crnog bora.

——————————————————————————————————————————————

Poribljavanje jezera

U subotu, 09. novembra, članovi našeg Udruženja skupa sa ribolovcima iz Ilijaša i Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” organizovali malo druženje i poribljavanje jezera Starača u Ilijašu, a čemu je povod bio završetak radova revitalizacije i uređenja jezera finansijski podržan od strane Njemačke ambasada.

Jezero je poribljeno sa oko 80 kg kalifornijske pastrmke i na jezeru je uveden posebni režim ribolova.

——————————————————————————————————————————————

Tokom perioda od osnivanja do danas zabilježili smo više gostovanja u radijskim i TV emisijama, naše aktivnosti su bile emitovane u posebnim TV emisijama sa ribolovnom tematikom,  imamo veći broj objavljenih članaka i obavještenja u printanim medijima, a najzastupljeniji smo na internetskim portalima.

Poštovani,

ovom prezentacijom naših aktivnosti želimo Vam pokazati našu ozbiljnost, da smo za kratki period od našeg osnivanja uradili dosta toga, sopstvenim sredstvima.Prvi  projekat na koji nam je pozitivno odgovoreno je „Poskidajmo zastave sramote!“, gdje nas je podržalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ukoliko ste u mogućnosti podržati naš rad finasijski, ili aktivno učestvovati kao član našeg Udruženja, javiti nam se možete preko KONTAKT FORME ili na info@bistrobih.ba